dijous, 18 de desembre de 2014

Bassals

És ben cert que no plou mai al gust de tothom. Per molts, un dia de pluja gris i rúfol és un mal dia. Altres l'accepten tal com ve perquè "al mal temps, bona cara", i sempre s'hi pot trobar alguna cosa positiva. Per uns quants, és una dia fantàstic i màgic.
Jo sóc del segon grup perquè, per molt que m'enfadi, seguirà plovent si ha de ploure; per tant, traiem-ne profit. I aprofitar un dia plujós és més fàcil quan estàs al costat d'algú que se sent fascinat per aquest fenomen meteorològic.
M és feliç quan plou. Només cal donar-li les botes d'aigua, veure la velocitat amb la que se les posa tot sol i com va cap als bassals decidit a trepitjar-los. Sí, el deixem trepitjar els bassals i diria que és l'enveja de molts companys.
Fa uns mesos, em va arribar aquesta imatge d'El blog de Sarai Llamas (podeu trobar la llista completa a l'enllaç). En segona posició hi trobem "saltar en els bassals". Tanmateix, no acostumem a deixar-ho fer. I és una llàstima. Observant el M quan salta sobre els bassals, tinc la impressió que a més de gaudir per l'activitat lúdica que representa, també experimenta amb l'aigua i les seves propietats:
 • Trencar la calma de l'aigua i la imatge que s'hi reflecteix i veure com torna a refer-se després.
 • Mesura de la profunditat del bassal amb el propi cos. Si feu servir botes d'aigua sabreu que es nota una sensació diferent (pressió i temperatura) allà on cobreix l'aigua.
 • El so de l'aigua en trepitjar-la i com esquitxa segons si ho fem a poc a poc o bruscament.
 • El canvi de color del bassal quan amb els peus fem que l'aigua i la sorra es barregin.
 • L'efecte mirall. Mirar-nos-hi, mirar el cel, el món al revés. 
 • Llençar-hi una pedra i veure la propagació de l'ona que provoca. Llençar diverses pedretes alhora o sorra i veure totes les petites ones que es propaguen i com interfereixen unes amb les altres.
 Tot plegat, molt per investigar en una cosa tan senzilla com és un toll. De moment, jo aquesta tardor he estrenat botes d'aigua per acompanyar el M en les seves investigacions...

Si us decidiu a aprofitar els bassals i fer dels dies de pluja un dia màgic, us recomano l'activitat de dibuix amb guix als bassals que proposa el bloc Encenent la imaginació


4 comentaris:

 1. Jo de petita somniava amb els bassals, no sé per què em feia feliç de trepitjar-los. Barrejar el cos amb el fang ho he vist a fer, i m'ha encomanat molta felicitat.

  ResponElimina
  Respostes
  1. És una sensació agradable i dóna molt joc! Gràcies per la visita! 😊
   Laia

   Elimina
 2. Coincideixo al 100% amb tot el que dius, tots i cada un dels arguments!
  Mil gràcies per recomanar la nostra súper proposta per a acolorir els bassals! És sempre un èxit!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Què bé!!
   Des de que vaig llegir la proposta, vaig quedar encisada per ella. Una gran pensada!!
   Moltes gràcies per la visita! 😊

   Laia

   Elimina