dissabte, 8 de març de 2014

Las Maestras de la República

Avui és 8 de març, Dia Internacional de la Dona. Com cada any, apareixen notícies sobre la situació en la que ens trobem i, la veritat, sembla que no avancem per més reivindicacions, manifestos i manifestacions que es facin. De fet, anem enrera, molt enrera, i una mostra és la reforma de la llei de l'avortament.
Som majoria a les universitats però cobrem el 20% menys que els homes, principalment perquè ens quedem feines més precàries. Només el 3% de les empreses europees estan dirigides per dones, és a dir, que continua existint el sostre de vidre que impedeix a les dones arribar a càrrecs de responsabilitat. Per altra banda, la maternitat encara condiciona la nostra carrera professional. Poques empreses prenen mesures reals i efectives de conciliació i la dedicació a la cura dels fills continua sent asimètrica, de manera que és principalment la mare la que redueix la seva jornada o adapta el seu horari laboral per poder dedicar-se als fills. Empreses, teniu la responsabilitat i deure de canviar!! Pares, espavileu (més)!!! Dones, seguim lluitant!!

Dit això... què millor que recordar unes dones valentes i lliutadores com les mestres de la República, en un dia com avui? Van ser dones compromeses amb la lluita pels drets de les dones i per la modernització de l'educació basada en els principis de l'escola pública i democràtica.
El documental Las Maestras de la República (Pilar Pérez Solano, 2013) explica la feina de les mestres de l'època i l'herència que ens han deixat a partir de la recreació de la vida d'una d'elles, imatges d'arxiu i testimonis d'investigadors i familiars.
Va guanyar el Goya a la millor pel·lícula documental 2014. S'estrena el 14 de març en cinemes però podeu veure'l a Filmin.

Mentrestant, podeu veure el tràiler:


També et pot agradar... Els mestres de la República

2 comentaris:

  1. Van intentar malmetre la feina d'aquestes dones. Recollim la seva herència.

    Fita

    ResponElimina
  2. Cert! Gràcies pel teu comentari. :)

    Laia

    ResponElimina